Client: Pepsi-Cola Interamericana de Guatemala
Location: Platina, Guatemala City
Architects/Interior Designers: Studio Domus
Constructor: Studio Domus
Project Area: 8710.05 sq ft / 809.19 m2
Project Year: Design/completion: 2011/2012
Photographs: Alejandro de Leon 

The Regional Headquarters for Central America and the Caribbean are in Guatemala so they decided in their expansion plan, for logistical issues, to divide in two different sites the food brands and the beverages brand. This caused that both divisions had to abandon the corporate space that they were sharing and each one relocate to new a place.

Before beginning the project, the PepsiCo board of directors, formed by managers of this office, requested a contemporary design with emphasis on image. The needs program created for the office that would be occupied by the people related to beverages brands, was that everyone had to share the same open space without any divisions, with only one size and furniture style for each user. Also they had to achieve the most meeting spaces for different uses and make the best use of the exterior balcony.

The result of the competition for the selection of the architecture firm was that the winning design was Studio Domus; for three main reasons: the first one was because they proposed that the new offices had to be LEED CI certified (Leadership in Energy & Environmental Design, Commercial Interior); the second one was achieving an audacious and innovative interior design exceeding the committee'€™s expectations; and the third one was applying the most recent architectural concepts to all the offices'€™ design.

The proposal delivered seeking that PepsiCo be the second office with LEED CI certification in Guatemala, was not only well accepted by the managers of this site, but also aligned with the global policy that the corporation has to have certificated facilities worldwide. This allowed the necessary resources to be assigned and seek a rise to a LEED CI Silver distinction. Among the sustainable practices applied are: energy consumption reduction in 12% by using efficient lamps, optimization of air conditioning performance reached by separated control zones in each space, better use of practically 50% of residues and debris of constructions, encouragement of responsible forest environmental management through certified wood use, increase in ventilation and interior air quality by 20%, use of low emission materials such as paints that meet standards set by LEED, use of carpets and furnishings with high recycling or recycled content; and many others practices used.

In the operational area all workstations were placed, without distinctions of any kind, managers proposed to incorporate themselves in this common area eliminating their own privacy privileges, to communicate a pertinent message of labor equality. All the furniture was bench-like, eliminating any visual block above the backs of the chairs, permitting sharing of all the natural light and views of the city. The noise will be reduced in this open area incorporating modular carpets and designing steel structures that support acoustic ceilings that are circumscribed inside some rectangles that frame work areas, leaving the concrete slab and beems of the building exposed only in the corridors.

The chromatic idea was to approach each environment in a different way, that resulted in the use of some vibrate saturated colors, although Antarctic white was used as a unifier throughout the entire office. For meeting spaces only the colors that represent the beverage that gives it it€™s name, were applied to walls, ceilings, carpets, and chairs in each environment. Each meeting room has its own identity, the Pepsi room is blue, Mirinda is orange, Adrenaline is yellow and red, 7-up is green and the Ice Tea Lipton is yellow. The cafeteria required a color that stimulated appetite so orange was selected accentuated by translucent chairs in the same tonality.

Back to photos