Location: Ofibodegas Cortijo 2, Guatemala City
Architects/Interior Designers: Studio Domus
General contractor: Studio Domus
Consultants: Comsoft (Technology), Airetec (A/C)
Project area: 14,660 sq ft / 1,362.45 m2
Project year: Design/Completion: 2008
Photography: Marko Bradich 

The daring transformation of this office made the project a finalist in the Industrial Category of a prestigious Excellence Award from Cementos Progreso in Guatemala, 2011.

The new Kaeser Guatemala office had to reflect the industrial nature of the company, highlight the company'€™s German origin, and get their clients to visit them constantly to promote their products. These objectives were achieved and exceeded by a simplified architectural concept. A streamlined image was established by the use of tidy white plane expressions, ceiling details, and contemporary furniture. The predominant use of pure white; combined with glass, stone, carpet, and modern furnishing achieved the corporate office freshness.

This office, placed inside an industrial hangar with little natural light, can compensate it by the extraordinary use of the color white and the efficient use of artificial light. The closed spaces and those with less use were placed in the center of the space so that the employees could take the most advantage of the limited natural light.

The clean and austere area of the lobby was achieved through the use of white pieces that seem trapped between the cloak of black stone and the ceiling'€™s metallic gray. The soothing background sound is the four-meter high waterfall, which flows down a grayish facetted mosaic, to then disappear into a dark pool framed by two large spiral columns made of stainless steel making the fountain a real sculpture. The indisputable industrial aspect of the interior was obtained by exposing the structural steel elements, accentuated in black matte, the use of industrial-like superimposed lamps, and rustic materials, such as stone and galvanized metals.

In the offices the same materials were used as in the common areas, accentuated by a selection of black, gray, and white tones. In the work area the broad curved ceiling was complemented with indirect yellow light and brilliant white desks, to create an energetic, fresh, and relevant environment. All within an open and flexible space, that transmits communication and teamwork. The strategic position of the work area on the second floor generates a double vertical circulation, to separate the movements of the technical personnel to the workshop and visitors to the meeting rooms on this floor. Lighting is achieved by the combination of warm and cool light.

In the meeting rooms the reticulated metallic ceiling dominates; white walls to provide more luminosity to these dark spaces and the reflections from translucent glass that transmit natural light from the perimeter towards the center.

To organize the main office, furniture with the same finishes and materials than the rest of the areas was used, reflecting equity and equality among all positions. The surface's€™ brilliant white increases the luminosity of the environments and the base's€™ metallic gray accentuates the industrial concept.

Management'€™s bathroom achieves with a subtle transversal cut of black tone and gives an artistic look to something that seemed secondary.

This office, placed inside an industrial hangar with little natural light, can compensate it by the extraordinary use of the color white and the efficient use of artificial light. The closed spaces and those with less use were placed in the center of the space so that the employees could take the most advantage of the limited natural light.

The clean and austere area of the lobby was achieved through the use of white pieces that seem trapped between the cloak of black stone and the ceiling’s metallic gray. The soothing background sound is the four-meter high waterfall, which flows down a grayish facetted mosaic, to then disappear into a dark pool framed by two large spiral columns made of stainless steel making the fountain a real sculpture. The indisputable industrial aspect of the interior was obtained by exposing the structural steel elements, accentuated in black matte, the use of industrial-like superimposed lamps, and rustic materials, such as stone and galvanized metals.

In the offices the same materials were used as in the common areas, accentuated by a selection of black, gray, and white tones. In the work area the broad curved ceiling was complemented with indirect yellow light and brilliant white desks, to create an energetic, fresh, and relevant environment. All within an open and flexible space, that transmits communication and teamwork. The strategic position of the work area on the second floor generates a double vertical circulation, to separate the movements of the technical personnel to the workshop and visitors to the meeting rooms on this floor. Lighting is achieved by the combination of warm and cool light.

In the meeting rooms the reticulated metallic ceiling dominates; white walls to provide more luminosity to these dark spaces and the reflections from translucent glass that transmit natural light from the perimeter towards the center.

To organize the main office, furniture with the same finishes and materials than the rest of the areas was used, reflecting equity and equality among all positions. The surfaces'€™ brilliant white increases the luminosity of the environments and the bases'€™ metallic gray accentuates the industrial concept.

Management’s bathroom achieves with a subtle transversal cut of black tone and gives an artistic look to something that seemed secondary.

The democratization of the office spaces was taken to its maximum expression in Kaeser, not only with the same finishes everywhere, but also with the value that common spaces have, such as the training rooms, cafeteria, and mainly the gym.

The architectural design gave a sophisticated industrial and state-of-the-art character to Kaeser Guatemala, which was positive support for an increase in sales, generated by the great number of visits to its new offices, greater employee retention, and a superior placement of its brand. 

Back to photos