This month we're highlighting a recently completed project - a new head office for INTEK, a leading electronic equipment supplier.

INTEK was founded 20 years ago and following several years of continued growth they approached us for a design of a new head office; that would accommodate their growing business and showcase their work.

A multifunctional space

Our brief was to create a building that would meet several requirements:

  1. Storage space for products - large bulky products that needed to be easily transported
     
  2. A sales area where clients could be shown different products, and get to know the company in person. This area also functions as a training centre for new colleagues.
     
  3. Space for administrative and managerial work - an operations room, meeting rooms and staff facilities such as a kitchen and outdoor seating.

However, in addition to these practical requirements our client wanted a space that would reflect their brand, inside and out - a contemporary space that could be immediately identifiable. This was not to be just a standard, large office - it needed to have a design aesthetic that reflected the company's identity.

 

Our inspiration and visualisations

We took our initial inspiration from the logo - the company's fundamental mark. From this icon, we sketched out some ideas...

Intek's logo - all clean edges and angles.

Intek's logo - all clean edges and angles.

 
Some of the early sketches.

Some of the early sketches.

Julio and Mauricio discussing designs.

Julio and Mauricio discussing designs.

Once we completed our preliminary sketches we took these ideas and made them into a solid architectural vision, complete with every detail. Using the latest rendering software we developed an immersive 3D suite of images that gave the client a complete preview of what we had in mind. Lighting, shadow, texture and time of day are all taken into account in producing these images  - ensuring clients are fully assured of how the final project will look.

The finalised elevation - notice how the angles have been incorporated throughout.

The finalised elevation - notice how the angles have been incorporated throughout.

Leonel working on transforming the 2D plans into 3D renders, complete with lighting and texture.

Leonel working on transforming the 2D plans into 3D renders, complete with lighting and texture.

One of the completed renders.

One of the completed renders.

The construction and interior design phase

Studio Domus are not only architectural designers -  we are a complete design-to-build firm. This means all decisions and communication is centralised, avoiding any potential for confusion or delay. 

Additionally we have a specialised department of interior and industrial designers who worked on selecting and developing details such as the beams, furniture and carpeting. The building incorporates a contemporary aesthetic of raw materials such as exposed concrete, metal and glass - but not in an overly industrial or cold way. It's a friendly, open space to work.

The building consists of three levels, comprising a showroom in the first level and a customer service area, in addition to the storage warehouse. In the second level, a complete operational area in an open plan office space, with 180 degree access to outside views, multiple meeting rooms and balcony area. The third level houses a training centre, a large cafeteria and an outdoor social area with balconies.

As with all our work we incorporated elements of sustainability and the natural environment where possible. The large windows flood the rooms with sunlight, and the exposed open ceilings help air circulation - reducing the need for air-con units.

This new building means a new stage for Intek, where we have an appropriate renewed office space that reflects our identity as a company”
— INTEK

Check out the all the project photos and description here.