Location: Avenida Hincapié, Guatemala City
Architects/Interior Designers: Studio Domus
Constructor: Conceptos Urbanos
Project Area: 34,455 sq ft / 3,202 m2
Project Year: Design/Completion  2011/2013
Renders: Studio Domus 

The new mall located to the South of Guatemala City is a medullar piece for the development of this sector, in which new apartment buildings and eventually a bus station, are projected. Designed to increase the economic activity of more than 120,000 vehicles that go through this busy exit from the city, this building seeks to attract merchants and buyers to a common space that allows them to stop conveniently before going to their homes.

This complex possesses a semi underground parking lot and the first floor for surface parking lot and all the double height commercial spaces.

The site is essentially inclined and has street accesses that also follow the same angle. This topographic characteristic allowed the accesses to be placed without the need for ramps, which also generated a platform that became the base for the convenience center.

 Another determining influence is that this busy street can generate some dust and it had a very exposed orientation towards the afternoon sun, which is why sun louvers in dark wood were designed to reduce the thermal increase in the interior and also minimize the aesthetic deterioration of the building. These lineal elements gave the project a very distinctive characteristic that exalts its horizontality with a contemporary architectural line.

The building was designed with steel structure and concrete slabs, which would allow a faster construction, but also helps to keep large lights between the columns, necessary for the supermarket. The architects and the client agreed to have the facade express the constructive language of metal, which resulted in “v” shaped elements made of steel known as lally columns. These yellow structural components hold the ceilings in the corridor and clearly define the portal before the stores.

Due to the complex’s requirements, the convenience center’s shape was generated by functional demand, but the designers were able to enhance this space with a selection of elements that generate light and shadow in its interior. This building clearly reflects its purpose with a distinguished and elegant architecture. 

Back to photos